Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов поиска да започнат разговори между всички парламентарни групи за съдебната система. ДПС е готова на разговори за съдебната реформа. Как реагираха останалите политически сили, включително и най-голямата в този парламент –на „Има такъв народ“?

„Демократична България“ одобри действията на ресорния министър и поиска разговори на парламентарно ниво за промени, които да доведат до конституционна реформа за статута на главния прокурор.

„Какъв престиж, Боже мой, има българската съдебната власт, особено българската прокуратура и особено главният прокурор? Че ние имаме няколко произнасяния на европейския парламент конкретно за бездействия на главния прокурор“, заяви Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“.

От ДПС реагираха, че са готови да участва във всякакви разговори включително и за съдебната система.

„Ако искаме да говорим за това кой уронва престижа на съдебната власт, къде е тук разговорът за Лозан Панов, той не урони ли престижа на съдебната власт, той не е ли политически ангажиран?  Уважаеми юристи, къде е в Магнитски“ принципът за виновен до доказване на противното“, каза Йордан Цонев от ПГ на ДПС.

А „Изправи се, бг! Ние идваме!“  поискаха максимална публичност на заседанията на Висшия съдебен съвет.

„Всяка една политическа сила бърка с мръсните си ръце в правосъдието последните 30 години с една единствена цел - да овладее прокуратурата“, коментира Николай Хаджигенов.

Коментар дойде и от най-голямата парламентарна група – тази на „Има такъв народ“.

„За да бъде сменен главният прокурор, това не може да се случи просто така при сега действащото законодателство“, заяви Филип Станев.

ГЕРБ и БСП днес се въздържаха от коментар.

От ДПС поискаха изслушване на финансовия и икономическия министър във връзка със санкциите, които бяха наложени по Закона „Магнитски“. Припомняме ви, че САЩ санкционираха Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков както и фирми свързани с тях. След това българските власти изготвиха още два разширени списъка на фирми и хора, свързани със санкционираните.