До 20 август главният прокурор да внесе за разглеждане в Народното събрание доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагането на закона във връзка със случаите на полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи миналата година, решиха депутатите.

Предложението бе прието единодушно със 167 гласа „за“. В доклада трябва да фигурира и какви действия са предприети за установяване на лицата, превишили правомощията си, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на разследването.

„Проблемът не е просто в това, че някакви полицаи са нарушили правилата. Проблемът е, че го направиха като изпълнение на политическа поръчка. Те го направиха, охранявайки една власт, включително властта на главния прокурор“, заяви Христо Иванов от „Демократична България“, който е един от вносителите на решението.

По думите му начинът Иван Гешев да не дойде в Народното събрание е той да си подаде оставката.

„Тук става въпрос за един тежък политически конфликт на интереси. Гешев, чиято оставка искаха хората, покрива хората, които биха и малтретираха протестиращите“, коментира Иванов.