"Който твърди, че ДБ е искала парчета от баницата, лъже. И лъже според собствените си примитивни представи за разпределяне на дялови участия във властта и партийни проекти" - по този начин съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори чрез пост в социалните мрежи на нападките на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, които той отправи вчера.

Иванов добави още, че "единствено в името на откъсване на управлението от корупционния картел около Сараите", ДБ е обмисляла подкрепа за мандат на ИТН, въпреки различията, но от партията са настоявали за три принципни положения: валиден ангажимент с подробна програма от конкретни действия за борба с корупцията и отвоюване на институциите, оформяне на ясна парламентарна конфигурация, чиято формула да гарантира, че управлението и решенията в парламента няма да зависят от ДПС и ГЕРБ, както и излъчване на "силен екип от доказани бойци, на които може да се има доверие да реализират тази огромна задача".

Според него обаче това, което е последвало, е доказателство, че темата за ДПС е "най-малкото неудобна за ръководството на ИТН".

"Ако изобщо бъде потърсена наша подкрепа по някакъв сериозен начин, партиите от коалицията и парламентарната група ще оценят предложения състав на Министерски съвет, програмните заявки и очертаващото се парламентарно мнозинство и колективно ще вземем решение за последващите си действия в интерес на страната и избирателите", се казва още в изявлението на съпредседателя на "Демократична България".