Ситуацията с бежанците в страната ни в момента е напълно под контрол, каза днес във Варна председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров. Според него държавните институции, които имат отношение към този проблем, работят добре и се справят със задълженията си.

Ако обаче през близките месеци се случи нова мигрантска вълна, България ще бъде изправена пред много голямо предизвикателство, каза още Григоров. Според него вариантът отделните държави в рамките на обединена Европа да търсят самостоятелни решения не е добър. Григоров посочи, че ако ЕС се замисля за осигуряване на охрана на границата между Гърция и Турция, то трябва да се помисли и за охрана на тази между нашата страна и Турция.

През тази година най-големият акцент в работата на БЧК остава оказването на подкрепа на възрастните хора и на децата, допълни председателят на организацията. По думите му другата сериозна задача е да се привличат млади хора към редиците на Червения кръст. Най-хубавото е, че все повече младежи проявяват интерес към доброволческата дейност и искат да помагат на хората, каза Григоров.

Председателят на БЧК днес бе гост на годишното отчетно събрание на областната структура на организацията във Варна. Нейният ръководител Илия Раев посочи, че през 2015 г. помощ от Червения кръст са потърсили над 3350 души.

Областният съвет е получил четири големи хуманитарни помощи на обща стойност 55 256 лева. БЧК-Варна поддържа резерв от различни материали от първа необходимост, които да раздава в случаи на бедствия или аварии. През 2015 г. организацията е оказала помощ на пострадали от наводненията в квартал "Аспарухово" във Варна и в общините Провадия, Дългопол, Долни чифлик и Аврен.