Догадките и версиите около оставката на Христо Бисеров от ДПС и парламента и за втори пореден ден заемат първите страници на вестниците. Кой всъщност е Христо Бисеров и защо е важна фигура в българския политически живот?

Като други български политици и Христо Бисеров е потомствен юрист. Завършва право и се впуска в адвокатска кариера.

Разбиранията си за справедливост запаленият левскар и фен на Челси прилага и като футболен съдия до 1990 г., когато влиза в политиката като член на Зелената партия, част от СДС. Зелените напускат коалицията, но Бисеров остава - вече като член на Консервативната екологична партия.
Тогавашният лидер на СДС Филип Димитров, който е и негов състудент, му има пълно доверие.

От 1991 г. Бисеров е народен представител. Като главен секретар на СДС създава партийните структури, а оттам дърпа и кадрите за ключови държавни постове. Наричан е „сивия кардинал" заради мълчанието, с което ръководи митниците и приватизацията по времето на Иван Костов.

През 1998 г. Бисеров назначава на поста директор на Агенцията за приватизация Захари Желязков - втори в листата на СДС в Хасково, който ще остане в историята като приватизатора на Авиокомпания Балкан.

В политическата кариера на Бисеров Хасково има основна роля. Брат му е лидер на КТ „Подкрепа”. Имената на началници в Свиленградската митница също се свързват с Бисеров - като синия депутат Георги Шишков например, а местната власт се държи от неофициалната коалиция между СДС и ДПС, пак създадена с негова благословия.

Приятелските връзки с ДПС довеждат Бисеров до конфликт с партийния лидер на сините тогава Иван Костов, който държи да води открита война с Ахмед Доган. Изгонването на „алуминиевия крал" Майкъл Чорни от България също е конфликтна точка между първите мъже в синята партия.

„Аз не искам да участвам в компроматна война. Не съм ходил и на никаква яхта” – след тези думи през октомври 2000 г. на заседание на Националния съвет на СДС Бисеров поиска оставката на Иван Костов заради стила на управление на СДС. Затова беше изключен и от партията.

След неуспешния политически проект „ЕКИП" и провала на преговорите за обединение на дясното през 2005 г. за никого не е изненада, когато Христо Бисеров е избран за депутат от Хасково в 40-тото Народно събрание от ДПС, а след това е избран и за заместник на Ахмед Доган - знак колко изключително високо е ценен.

В новата роля Бисеров демонстрира друго поведение - от тайнствен политик - до саркастичен оратор с чувство за хумор.

В последните 4 години е един от най-силните противници на ГЕРБ. „Демагозите от ГЕРБ, които два месеца ходят по курорти, вместо да работят като нас, не внасят проект за решение за отмяна на ваканцията на парламента. Къде ви е проекторешението? Къде са Бойко Борисов и Цветан Цветанов? На каква ваканция ще ходи Цветан Цветанов, като е с мярка за неотклонение”, критикува доскорошният зам.-председател на Народното събрание.

Като политик Бисеров има ясно поведение - лаконичен е в личните обяснения и безкомпромисен и точен в политическите си позиции. „Сега боли, боли ли като ви вадят зъбите, така ще е оттук, да знаете как се чувстват хората, които мачкахте и на които взехте бизнеса”, казва още Бисеров от парламентарната трибуна.

За 23 години в политиката освен кадрите на голямата му къща в центъра на София, за Бисеров няма други публични опити да бъде компрометиран.

В поведението на Бисеров няма случайни ходове. Затова оттеглянето му сега може да означава или че има изключително сериозен личен мотиви, или че се потапя, за да спаси останките от реномето на управляващите, или че ще се появи в ново политическо амплоа.