Християнският свят ликува – роди се Божият син и спасител Исус Христос. В православните църкви у нас беше отслужена Света литургия, а в храма „Свети Александър Невски” празничното богослужение оглави патриарх Неофит.

Имен ден днес имат Райко, Радослав, Христо, Кристиан, Божан и производните им.

От рано сутринта патриаршеският храм беше изпълнен с хиляди вярващи. Имаше повишени мерки за сигурност заради присъствието на президента Румен Радев.

Патриарх Неофит даде началото на Светата литургия, която отслужи заедно с висши духовници.

Рождественското богослужение започна с псалми и Трисветата песен „Светий Боже”.  Прозвуча и кръщелният химн от Посланието към Галатяни, както и библийските текстове, разказващи за раждането на Спасителя.

Дядо Неофит отправи патриаршеско и синодално послание към целия български народ. Патриархът поздрави и всички миряни в храма с радостната вест за Христовото Рождество.

След края на литургията десетки вярващи приеха свето причастие. Сред  множеството в храма беше и голяма група гости от Гърция, дошли на религиозен туризъм.

Рождественските богослужения продължават и утре за деня, в който православната църква почита Събора на Пресвета Богородица.

А в сряда – 27 декември, е големият зимен празник в чест на Светия първомъченик и архидякон Стефан.