Храненето в детските градини и училищата – по-здравословно. Промяната идва с новия рецептурник, който вече е одобрен от Министерството на здравеопазването и влиза за печат.
Новите рецепти трябва да започнат да се използват наесен.
Ограничава се белият хляб. Отпадат пържените храни и колбасите.
Според новите физиологични норми за хранене децата в детските градини вече ще приемат с близо 200 калории по-малко на ден. Ето защо по новия рецептурник въглехидратите са ограничени с 10%.
„Не се прилага пържене, прилага се повече варене, печене и задушаване, което е доброто при здравословното хранене. Също така в много от рецептите е намалено съдържанието на захар и сол”, посочва доц. Лалка Рангелова.
В новия рецептурник има над 430 рецепти, част от тях със храни като киноа, амарант и авокадо.
Вижте още във видеото: