Пет пъти по-малко е била негодна храна за туристите на Черноморието това лято, сочат данните на Агенцията по безопасност на храните, която разкри изнесени приемни в курортите през активния сезон.
Равносметката показва, че повече нарушения има по Южното Черноморие или поне там са подавани повечето сигнали.
Жалбите в приемните по южните комплекси са стигали до 30 на ден, докато в приемната на Златни пясъци край Варна няма подаден нито един сигнал.
Рекорд за ниско ниво на количеството конфискувани храни отчетоха по Северното Черноморие това лято. Във Варненско са проверени над 150 обекта, предлагащи ол никлузив, а заради груби нарушения бяха затворени 12 заведения за хранене.
Агенцията по храните бракува едва 34 кг. месни и 16 кг. рибни продукти.
"Контролът е насочен в посока храната да е качествена и безопасна за здравето на консуматорите", обясни д-р Марияна Иванова началник "Контрол на храните"-БАБХ-Варна.
На юг жалбите за развалена риба, купена по пътя за морето, са най-многобройни. Рискове има и при нелегалните продавачи на плажа.
"Много пъти се разиграват какви ли не гротескни сцени, като хвърляне на гевреците в морето", разказва д-р Даниела Кепекова - директор, БАБХ-Бургас.
Туристите са станали по-взискателни към храната, която консумират.
"Оплакват се от лоша хигиена най-често и от некачествена храна в капаните, които са по морския плаж", обясни д-р Тодорка Петрова от приемната на БАБХ в Созопол.
За разлика от предното, това лято на юг не е регистриран случай на хранително отравяне в детски лагер.
Местата, където се хранят деца това лято, са били с приоритет при проверките. На юг не се е стигнало до глоби и съставяне на актове. Във Варна пък в началото на юни над 20 деца от лагер попаднаха в инфекциозна клиника заради стафилококова инфекция. Проверките по Черноморието продължават.