Пред блок в столичния жк. „Люлин” се появи своеобразен пункт за даряване и получаване на „Храна за хора”.

Конструкцията е направена от строителни блокчета и е оставена до контейнерите, където всекидневно се изхвърля и годна храна. Според експерти за година всеки от нас оставя в кофите около 80 кг храна, от която 2/3 е годна. В същото време около 1,5 млн. българи гладуват.

През годините имаше различни инициативи в подкрепа на бедните у нас, включително – хладилници, в които всеки може да оставя хранителни продукти. Постепенно тази идея спря да е интересна на редовите граждани и те спряха да даряват.

Освен това санитарните власти посочиха, че трудно може да се контролира съдържанието на хладилниците.

Хранителните банки, които използват по-мащабни дарения от магазини и ресторанти, все още не са много популярни у нас, а много от фирмите продължават да са на позицията, че е по-евтино да бракуват храна, отколкото да я даряват.