С 20-25% по-високи заплати за сезонни работници предлагат хотелиерите и ресторантьорите по българското Черноморие. В Бургас се провежда най-голямата трудова борса преди началото на летния сезон.

В нея участват над 40 работодатели, обявени са повече от 1000 работни места в „Слънчев бряг“, „Свети влас“, Несебър, Созопол и Бургас.

Повечето работодатели, освен твърда, заплата, предлагат общежитие, квартира или транспорт, както и изхранване.

С 15 години стаж като готвач, Десислава Иванова си търси работа с надеждата сезонният ангажимент да прерасне в постоянен.

„Заплащането е най-важното. Разведена съм, с дете. Трябва да си гледам детето, така че заплатата е доста важна. И екипът също е много важен, да се чувстваш на мястото си, за да може да си вършиш работата както трябва“, смята Десислава Иванова.

Работодателите признават, че са заложили увеличение на заплатата, но кризата за кадри остава.

„Съобразяваме се с инфлацията и с недостига на кадри. Което можем да предложим е 20% увеличение на работното заплащане“, каза Красимир Пейчев - управител на ресторант.

„Търсим във всички социални мрежи, ходим на такива борси в цялата страна, работим с фирми от чужбина да внесем чужденци, примерно от Казахстан, Узбекистан, от Молдова, от Украйна, където е възможно, всички възможни варианти“, каза Николай Янков, ген. директор на търговски комплекс.

„Основните работни места са в тази сфера, като администратори, готвачи, камериери, пиколо, рецепционисти, спасители на плажа – всичко, което е необходимо за този бранш“, обясни Татяна Николова, директор на Бюро по труда – Бургас.

Очакванията са търсенето на персонал да продължи и по време на сезона.