Хотелиерите в Слънчев бряг подготвят протести. За поредна година туристическият сезон в най-големия ни черноморски курорт започва със скандали. За начало те поискаха оставката на заместник-министъра на икономиката Иво Маринов.

Основният проблем е инфраструктурата в зона "Изток" на комплекса. „Тя не може да бъде безвъзмездно прехвърлена, тъй като тя е собственост на акционерното дружество и единственият начин, по който трябва да се върви, това е завеждане на дело от страна на община Несебър", обясни изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров.

Делото вече върви на първа инстанция. От 3 г. хотелиерите са освободени от инфраструктурна такса, макар с приватизационните договори да са задължени да я плащат. Въпреки това недоволството продължава да расте.

„Колегите много сериозно се канят, искат да правим пак протести, искат да загасяме тока, има всякакви предложения. Омръзна ни вече, но трябва да се борим", сподели хотелиерът Венелин Ташев.

Частните хотелиери в комплекса са недоволни и от пропускателния режим, при който е въведена такса за достъп, SMS паркиране и репатриране на автомобилите. Според дружеството събраните средства отиват за поддръжка и охрана на комплекса. Поредната въведена такса е за бар-кроловете на младежките групи туристи, които обикалят баровете.

„Ние сме на едно различно мнение във връзка с бар-кроловете и във връзка с таксите, които се вземат, защото тая такса, една част от нея отива и за охраната на въпросното мероприятие. Самото мероприятие минава по-подредено, по-организирано”, смята собственикът на заведение Димитър Николов.

Докато собствениците на хотели обмислят поредния протест, туристическият сезон в курорта започна и първите туристи пристигнаха.

Засега икономическият министър Асен Василев няма да иска оставката на своя заместник Иво Маринов. По думите му съсловието е разединено. Василев уточни, че предстои среща с бранша, на която той ще търси отговор на въпросите защо и по какви причини ресорният зам. министър не им е удобен.