Хора с увреждания протестираха в столицата и пред сградата на регионалната здравна инспекция във Варна заради ТЕЛК реформата.

Според хората приетите от Народното събрание през миналата седмица промени в наредбата са "прах в очите" и няма да решат всички проблеми. Решенията на комисиите оставали крайно субективни и неясни.

"Те казват социалните плащания да не се забавят, това е добро. Но това по никакъв начин не регламентира някакъв контрол над самата комисия, кога да издаде решението, какъв процент да даде, на какво основание", заяви Александър Атанасов.

"От 100% инвалидност ме свалиха на 75% без никакво основание и ме водят неинсулинов диабет, при положение, че съм с два инсулина и бия 118 единици на ден", обясни Теодора Димитрова. 

По-късно от здравното министерство заявиха, че в изготвянето на промените в ТЕЛК системата са участвали и организации на хората с увреждания.

Същите промени са били приети единодушно на заседание на Националния съвет за хората с увреждания, припомнят от министерството.