Пожарникарите направиха всичко по силите си, но първата кола дойде с голямо закъснение – това е основният упрек на всички. Освен това подцениха ситуацията, въпреки няколкото сигнала до спешния телефон 112. Това каза пред bTV Николай Димитров от селището в местността Каптажа край бургаското село Изворище, където от сряда бушуваше унищожителен пожар.

Огънят там вече е окончателно потушен, направен е обход и няма пушек, съобщиха от МВР за bTV.

Една жена обаче е пострадала от дима и е потърсила медицинска помощ.

Пожарът обхвана близо 4000 декара ниска растителност и 1000 декара гора, изгоряха и много постройки. По случая е образувано досъдебно производство. Основните версии, по които работи полицията, са непредпазливо боравене с огън и умишлен палеж. Повечето потърпевши също са на мнение, че огънят не е възникнал случайно, а е причинен от човек. Засега няма задържани. Разпитите на свидетели продължават, а общината започна оглед на щетите, но районът не е в регулация и хората не могат да разчитат на обезщетение.

Дойдоха, изсипаха водата, която имаха и край – дотам. А огънят беше огромен“, каза Димитров, който е неформалният кмет на вилното селище и председател на сдружение „Каптажа“. Подцениха ситуацията изначало, добави той и посочи, че път в местността има и не е имало постройки, до които да на може да се стигне.

„Пожарната спря. Аз им извиках: „Гори, гори!“ Слязоха, казаха си нещо и аз се обърнах към портата. Докато се обърна отново, пожарната си тръгна. Етажът след пет минути се запали и изгоря“, разказа Руска Терзиева – също потърпевша.

Големият проблем е, че в селището няма хидратен кран, въпреки че наблизо има стотици тонове вода от стария водоизточник на града, посочи Димитров.

Вижте повече във видеото:

Автомобилът, изпратен при сигнала за пожар край Изворище, е с най-голямото количество вода, което може да има един противопожарен автомобил, обясни пред bTV старши комисар Асен Игнатов, зам.-директор на „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР.

Реагираме с ресурсите, с които разполагаме. Денонощно имаме някакъв капацитет за поддържане на дежурни екипи и реагиране. В зависимост от големината на службата той е между един и четири екипа. С този капацитет трябва да реагираме на всяко произшествие. В Бургаска област за същия ден е имало над 20 произшествия, каза Игнатов.

Упреците обаче не са само към пожарната.

По думите на Венцислав Христов краищата на нивите е трябвало да бъдат заорани, това щяло да спре огъня.

Наемателите, арендаторите на терените не са на територията на Изворище и с тях трудно се поддържа връзка, обясни кметът на селото Тодор Тодоров. И добави, че са им изпратили писма.

Пропуск е допуснат и от службите, които поддържат пътищата, смята Димитров. По думите му огънят е прескочил през пътя до къщите благодарение на неизчистените три метра саморасли дървета и храсти

Вижте повече във видеото:

За bTV кметът на Бургас Димитър Николов каза, че общината няма какво да направи, след като селището е извън регулация, но ще се направи опит строителни фирми да помогнат с материали.