Хора с увреждания, самотни и многодетни майки в Бургас изработват сувенири за българското европредседателство. Несесерите от плат и кожените ключодържатели им осигуряват работа за няколко месеца.

Гергана Димова е с увреден слух. Спряла да чува на година и половина след усложнение от поставена инжекция. Младата жена сама се грижи за 4-годишния си син Георги.

"Майка ми ме научи как да говоря, как да правя изречения". Той знае, че аз съм с увреден слух и аз му казвам да говори по-бавно и когато звъни телефонcj, той идва и ме бута: "Мамо, телефонът ти звъни!", разказа Гергана.

Изработването на сувенири е първата й постоянна работа, а поръчката за евросувенири – най-голямата досега за малкото предприятие, в което, заедно с Гери, работят още 7 души.

"За хората тук работата е изключително важна", каза Ваня Петрова, управител на социалното предприятие „Морски знаци”. 

Многодетната майка Дора Андонова разказа, че навсякъде са й отказвали работа като чуят, че е с три деца, малкото от които е на 2-3 години.

Първите 100 несесера предават през ноември. Трябва да изработят още 600, както и 700 ключодържателя до края на януари.

Сувенирите са с българска шевица и българска роза, и ще запознаят делегатите с красотата в традициите ни. Хората, които ги изработват, не очакват повече.