Радомир ще премине към режим на водоподаване. Това реши Общинският съвет в града, а заповедта предстои да се подготви и подпише още днес от кмета Кирил Стоев.

Мярката се въвежда временно заради зачестилите в последните дни аварии по стария водопровод, който е над десетгодишен. Тя ще трае до пускането в експлоатация на довеждащия водопровод от станция „Опалово“, извършващо се и към момента.

Аварийно водоподаване ще се осигури и от каптаж „Врелото“ след разрешение от Министерство на околната среда и водите, заяви управителят на ВиК Перник инж. Борислав Иванов.

По думите му първата стъпка за това е изпълнена с изпратено от негова страна искане за отпускане на допълнителни водни количества от „Врелото“ към МОСВ. Същото е подкрепено и от общинските съветници.

Режимното водоподаване ще е в часовия диапазон от 17:00 до 22:00 ч. При достатъчно количество вода в резервоарите, пускането ще става по-рано от предвидено зададения час, допълни Иванов.

От ВиК Перник уточниха, че 80% от трасето на новия водопровод е завършено, като в началото на следващата седмица предстои да се направи превключване и да започнат изпитания по него. Веднага щом това се случи, тази част от него ще може да влезе в експлоатация. 

Във връзка с безводието кметът на Радомир днес разпореди да бъдат раздадени бутилки с минерална вода на жителите на квартал „Пчелински“, които са сред най-засегнатите от ситуацията.