Ден след трагичния инцидент в Хитрино, при който влакова композиция с пропан-бутан и пропилен дерайлира и се взриви, в селото беше обявено бедствено положение.

Жителите бяха евакуирани още вчера и настанени при близки и в кризисния център в Шумен. Властите се обърнаха към гражданите на Хитрино с молба да не се опитват да влизат в ограничения периметър, защото ще изложат живота си на опасност.

Ситуацията в района е усложнена, тъй като има изтичане на газ от две цистерни и е възможно районът да бъде обгазен.

Това създава трудности и на властите, които трябва да изпразнят и изтеглят от релсите останалите 12 цистерни.

Пострадалите

При взрива в Хитрино загинаха седем души, а 29 бяха ранени. Шестима от тях са в изключително тежко състояние с множество изгаряния и травми. Те са настанени в две варненски болести.

Един от пациентите е стабилизиран и вече е извън реанимация. Останалите все още са в реанимация, като двама са в тежко състояние.

В болницата в Шумен са останали 10 души от общо 29, които минаха на преглед. Трима от тях са в по-сериозно състояние.

С решение на Министерския съвет 12 декември, понеделник, е обявен за ден на национален траур за жертвите от Хитрино.

Национална кампания на БЧК и bTV започва да набира средства за пострадалите от Хитрино. Парите ще отидат за възстановяване на домовете на хората.

Средства за пострадалите в Хитрино може да дарите на:

SMS: 1466

IBAN: BG64UNCR76301078660913

BIC: UNCRBGSF

БАНКА „УНИКРЕДИТ БУЛБАНК”

Разследването

Разследващите органи работят по няколко версии за причините за катастрофата, една от които е влизане с превишена скорост на гарата в Хитрино.

Скоростта, с която композицията би трябвало да се движи в този участък е 40 км/ч. Според служителител на национална компания „Железопътна инфраструктура” влакът се е движел с превишена скорост, но това ще се знае със сигурност, когато бъдат разчетени данните на архивиращите устройства на двата локомотива.

Другите версии, по които се работи, са откъсване на част от влаковата композиция, в резултат на което цистерните са дерайлирали, или техническа повреда на самата жп линия.

Управителят на фирмата превозвач „Булмаркет” определи взрива в Хитрино като необясним и мистериозен. Според него е нетипично, че цистерната се е взривила към къщите.

От фирмата заявиха, че ще помогнат на нуждаещите се хора от селото.