Приключи първият етап от дългоочаквания ремонт на столичния зоопарк.

Новият дом на хищниците от семейство котки е около 10 пъти по- голям от старата им клетка и отговаря на всички европейски изисквания. Също така в него има езеро и шезлонг за горещите дни.

Само ограждението на животните струва около 1 млн. лв. По думите на директора арх. Добромир Бориславов посетителите ще могат да ги наблюдават през здрави и специално изработени за това стъкла.   

Снимка: btvnovinite.bg

За безопасен контактът очи в очи с тигър или пантера, зоопаркът взе още мерки за безопасност на клетките.  От вътрешната страна има специална електропастири. „Това е система, която минава определено напрежение, което не позволяла на котките да достигат директно до мрежите”, поясни Бориславов.

Нови жилища очакват много от видовете. Зоологическата градина ще е изцяло европейска, казват от управата- това може да стане срещу 9 милиона лева.

След ремонта зоните за животни ще бъдат разпределени по континенти. Това е и най-голямата реконстуркция на парка от откриването му през 1984г.

Снимка: btvnovinite.bg


Също така посетителите тук вече ще имат възможност и да наблюдават как се хранят и преглеждат част от дивите животни. Това ще се случва през уикенда когато и на входа ще бъде раздавана информация за точните часове, в които може да се наблюдава това. За момента цената на билета остава същата.