Хищници нападнаха пеликаните в парка „Сребърна“ край Силистра, като се възползваха от все още замръзналата повърхност на езерото.

Експертите и охранителите в резервата забелязват за първи път хищниците преди около седмица.

Снимка: bTV

„Наблюдавана е една лисица, която е влязла, подгонила, подплашила няколко пеликана – разказва Момчил Петров, експерт в парка. – На 5 март сутринта един чакал е наблюдаван, който също е подплашил пеликани. Предполагаме, ако са изяли нещо, то това са изстинали яйца, измръзнали“.

Нападението на лисици и чакали се случва през няколко години, когато водата замръзне. Така хищните животни да стигат до колонията на пеликаните, която е в средата на езерото. Специалистите ще могат да огледат пораженията едва след разтапянето на леда.

Снимка: bTV

„Планираме да извършим такова влизане и при него ще можем да разберем има ли специално от тези хищници някакви следи или не“, казва Петров.

Къдроглавите пеликани се изхранват изцяло с риба. Когато езерото замръзне, използват Дунава за хранителна база. Понякога птиците успяват и сами да разтопят част от леда в средата на езерото, както е сега.

Снимка: bTV

Според специалистите, нормалният и масов период на гнездене на пеликаните и снасянето на яйцата предстои в средата на март.

Вижте повече във видеото: