Българският химн като чалга песен. Текстът на държавния ни символ беше използван в изпълнение, което смути потребители в социалните мрежи. Нашата проверка показа, че част от авторските права на текста на химна са изтекли.

По-малко от 24 часа след като качи българския химн в чалга изпълнение, Бирджан Хайрединов свали видеото от мрежата. Случаят предизвика остри реакции. И въпроси - защитен ли е и от кого националният ни символ

Снимка: bTV

„Авторските права на Цветан Радославов са погасени, но съгласно чл. 34 от Закона за авторските и сродни права, неимущественото право на автора е да иска запазване на целостта на произведението и да се противопоставя на всяко друго действие и тези права продължават безсрочно. В този смисъл правата за адаптация продължават да функционират, ако Цветан Радославов няма наследници - тези права се контролират от Министерство на културата“, обясни музикалният продуцент Станислава Армутлиева.

В отговор до bTV от Министерство на културата не посочиха дали ще бъдат предприети действия срещу автора на видеоклипа, но уточниха, че в закона са предвидени санкции:

„Член 108, ал. 2 от Наказателния кодекс предвижда наказателна отговорност за всеки, който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България. Наказанието е лишаване от свобода до две години или глоба до 3000 лева.“

Музикалната продуцентка Станислава Армутлиева уточнява още, че според Конституцията никой няма право да променя химна на България.

„Химнът на Република България не може да се използва като част от друга мелодия или песен, да се изпълнява в ремиксирани варианти, да се използва с променен текст или по начин, който придава хумористично значение. В този смисъл министерство на културата има поне две причини да се задейства“, каза Армутлиева.

Авторът на видеото не отговори на опитите ни да се свържем с него.