Започва голямото пътуване. Хиляди българи тръгват днес на път за шестте почивни дни. МВР е готово с мерките за осигуряване на ред и безопасност по време на празниците.

Ще има "зелени вълни" по петте най-натоварени лъча за излизане от София. Регулировчици ще сменят светофарите, за да не се образуват задръствания. Движението по главен път Е 79 в посока Гърция, както и в района около Дунав мост ще бъде затруднено от трафик и ремонти.

Предстоят засилени проверки за шофиране след употреба на алкохол и наркотици - през целия ден и навсякъде. Много българи ще тръгнат за Гърция. Главният път е затворен, а движението е пренасочено през селата Марикостиново, Марино Поле, Чучулигово и Кулата.

По 5-километровата отсечка през четирите села трябва да се пътува с повишено внимание, защото пътят е тесен и на някои места се налага изчакване. Граничните власти очакват трафикът да е най- натоварен привечер, както и в последния почивен ден. Всичките 4 гишета ще работят на пълен капацитет.

„Призовавам пътуващите предварително да си приготвят документите. Да си проверят личните карти или паспортите и същите да бъдат своевременно представени на проверяващите гранични полицаи с цел по- бързо да се извърши гранична проверка. Искам да отбележа относно пътуването на малолетни и непълнолетни български граждани, при отсъствието на родител, задължително се представя оригинал, заверена декларация за съгласие от остъстващия родител”, поясни Ромео Андонов, началник на ГКПП-Кулата.

35 000 автомобила се очаква да преминат през гръцката граница само днес. Това наложи спешно да приключи ремонтът на участъка Марикостиново-Кулата. Заради засиления трафик ограничението на скоростта е 50 километра в час, което изнерви шофьорите.

Двойно повече коли преминаваха и през Дунав мост - близо 6000 за денонощие. За Великден много румънски туристи почиват на нашето Черноморие. Движението по моста беше затруднено, защото продължава да се извършва само в едната лента, заради отворилата се наскоро дупка в българския участък.

В София в ранния следобед започна изключването на големите светофари, за да могат регулировчици да координират движението ръчно. 200 коли на минута излизаха в пиковите часове. Подобна организация ще има и в понеделник.

Предпразничното пътуване съвпадна с началото на нова кампания за намаляване на инцидентите. От днес шофьорите ще срещат по пътя си десетки билбордове "Скоростта убива".