Хиляди столичани и гости на града се включиха във велошествието и велокарнавала, отбелязали фактическото настъпване на пролетта.

Още от сутринта площад "Народно събрание" се изпълни с желаещи да участват и да подкрепят колоездачите по пътя им до Южния парк.

Повече от час специалисти по анимация и карнавална украса помагаха за това велосипедите да имат по-атрактивна визия, а пространството около паметника "Цар Освободител" се оказа тясно да побере всички приятели на активния и здравословен начин на живот. Общо участниците бяха над 1100, а с включилите се към събитието в Южния парк – няколко хиляди, съобщава БТА.

Стартът бе даден от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, който също се включи в шествието.

Снимка: БГНЕС

Пъстрата колона потегли точно в 11:30 часа водена от олимпийските легенди Йордан Йовчев и Евгения Раданова и участничката на олимпийските игри в Пьончан Теодора Пенчева. До специална озвучената карнавална платформа бе световната и европейска шампионка Християна Тодорова.

Олимпийска медалистка от Рио е лице на инициативата София – Европейска столица на спорта. Всички те поведоха хилядното множество. Сред участниците имаше колоездачи от Драг, Долчини и други велоклубове, представители на посолства в България.

Снимка: БГНЕС

Сред най-сниманите като карнавална украса бяха Баба Яга и Фараон, които събраха погледите на цялото множество по време на шествието и след това в парка. Малчуганите пък бяха украсили колоритно своите велосипеди. Навсякъде по маршрута участниците бяха приветствани от много граждани, изпълнили едни от най-зелените улици и булеварди на града в този слънчев пролетен ден.

Снимка: БГНЕС

От площад "Народно събрание" колоната се изви покрай Националния стадион и Перловската река, после по бул. "Витоша" стигна до голямата поляна в Южния парк. Там колоездачното множество се сля с хилядите столичани излезли на въздух в първия пролетен уикенд.

Снимка: БГНЕС

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!