Разпети петък е най-тъжният ден в православния свят. Денят, в който Спасителят е разпнат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството. Църквата припомня събитията от близо 2 хилядолетия.

Миряните минават под Светата плащаница в знак на смирение, за да съпреживеят мъките на Христос. Божият син е изтърпял поругания и страдания, разпънат на кръст.

Вечерта във всички храмове в страната беше отслужено Опело Христово.

В митрополитската катедрала „Света Неделя” в София патриарх Неофит оглави богослужението, посветено на страданията и смъртта на Христос.

По традиция то започна след залез слънце. С лития беше изнесена Светата плащаница от храма и така символично духовници и миряни изпълниха траурното шествие на Божия син.

Вижте видео от изнасянето на плащаницата:

Днес във всички православни храмове в страната символично се издигна Христовият гроб, украсен с цветя. Първо духовниците, а след тях и миряните се поклониха и преминаваха под Светата плащаница.

Снимка: Ладислав Цветков

Преминаването под плащаницата не се прави за здраве и не може да изкупи греховете.

„Църквата призовава всеки един от нас, минавайки и покланяйки се пред Тялото Христово, да смирим не само телата си като коленичим, но да се смирим със своите сърца”, каза отец Лазар.

Патриарх Неофит призова с вяра да следваме Христа през всички дни на Неговия живот.

Снимка: Ладислав Цветков

Днес постът е особено строг: православните християни не се хранят и не пият дори вода, не се работи, а народът е казал, че пиле не пее и гнездо не вие.

В митрополитската катедрала „Света Неделя” в София беше посрещнат Негово светейшество патриарх Неофит, който оглави богослужението тази вечер.

Снимка: Ладислав Цветков

Службата продължава 21 часа. По-рано през деня в храмовете не беше отслужена литургия, защото сам Господ принесъл себе си в жертва, а богослужение, наречено Царски часове.

Снимка: Ладислав Цветков