Хиляди българи отидоха на пазар в Одрин днес в последен опит да си напазаруват евтини стоки. От 23 ч. на 29 декември влизането в Турция вече ще става само с негативен PCR тест. Това доведе до струпване на „Капитан Андреево“. 

Вечерта трафик на пункта при леките коли в посока Турция почти няма. В обратната посока обаче има опашки.

Всички, които използваха последния ден без PCR тест да отидат на пазар в Одрин, в момента чакат, за да се върнат обратно у нас. И търговци, и Гранична полиция очакват това да са последните опашки на „Капитан Андреево“ през следващите три месеца.

Засега турското правителство е обявило, че отрицателният PCR тест ще е задължителен за всички влизащи поне до март.

Хора от цяла България тръгнаха на пазар в Одрин, защото всичко там, по думите им, е по-евтино. Храната в Одрин също е на половин цена, разказват други, които пътуват всяка седмица.

Изискването за отрицателен PCR тест обаче ще оскъпи поне със 100 лева на човек пътните до Одрин. Мярката е до март и много от хората дотогава ще се въздържат.

Преди мярката да влезе в сила, на „Капитан Андреево“ отчитат рекорден трафик.

„Вчерашния ден  пътниците бяха около 18 хиляди с около 8000 моторни превозни средства, което се доближава до рекордите, които имаме и през летния период, по времето, когато вървят гастарбайтерите“, съобщи Емил Гочев, началник граничния пункт.

Изискването за отрицателен PCR важи и за шофьорите на камиони. То обаче няма да спре превоза на стоки.

Макар че търговията е основен поминък в Одрин, още преди месец лекарите там алармираха, че заради увеличения брой болни, режимът на влизане в страната трябва да се затегне.

Към момента мярката важи само за влизащите в Турция.  Засега България не изисква отрицателен PCR тест на влизащите на наша територия.