Премиерът Бойко Борисов пристигна в Созопол заради разлива на мазут от потъналия преди 100 години кораб. Вчера в "Тази сутрин" ви разказахме, че течът не е спрян, а замърсяванията от мазут вече са стигнали до плаж "Корал".

В момента се мобилизираме за дейността, която ще извършваме, каза в „Тази сутрин” Ивайло Иванов, водолаз и собственик на една от компаниите. Специален кораб ще бъде работна платформа в морето.

Иванов добави, че корабът е снабден с барокамера и с работен контейнер, от който се водят спусканията.

„Спусканията се водят посредством шлемове, които имат камера и осветление на тях, както и комуникация. Това осигурява до голяма степен безопасността на човека, който е под водата и работи. В момента хидрометеолорогичната обстановка не позволява да започнем работа, но пък това ни дава известно време да можем да се мобилизираме максимално и да се подготвим за всички възможни сценарии.

Корабът под водата е ръждясал, допълни той. Има опасност да се получи разлив на гориво, но нашите основни приоритети са да запазим екологията и да предпазим от бъдещ такъв разлив, както и да запазим целостта на кораба, тъй като той представлява археологическа ценност, туристическа ценност, а също така и хабитат за много живи организми, подводни”.

"На 30 метра под вода първо ще се убедим в съществуването на танковете за гориво на същите места, които приблизително показва документацията, почистване на корпуса на дъното. Установили сме приблизителния обем на танковете, който е около 600 куб. метра. Би трябвало да се провери всеки танк поотделно, те са общо пет, за наличие на гориво", обясни Христо Николов.