Правя аналогия между водното бедствие в Бургаско с това, което се случи в с. Бисер преди години – от техническа гледна точка, и от правна, и от морално-етическа. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV хидроинженерът Георги Георгиев, бил е назначен от съда по гражданските дела, които близките на загиналите от с. Бисер водят, за да получат обезщетения.

Той подчерта, че е много важно да се следи състоянието на съоръженията и те непрекъснато да са под надзор от страна на собственика.

Независимо кой е собственикът, язовирът и неговите съоръжения трябва да се поддържат в контекста на законово разписана разпоредба, категоричен беше Георгиев.

„В Бисер беше напълно занемарена експлоатацията и правилното поддържане на съоръженията. Вероятно и тук се касае за пълна безстопанственост, тоест собственик има, но не провежда тази дейност и се е стигнало до положението да не работят преливниците”, отбелязва хидроинженерът.

Пропуск в законодателството няма. Нямаме средства да следим ежедневно състоянието на съоръженията и така се натрупва се с годините, каза експертът.

„Ще направя още една аналогия с Бисер – с подряшки тон се казва, че се води досъдебно производство. Още от сега мога да ви кажа, че то ще се затлачи до такава степен, че никога няма да приключи”, прогнозира Георгиев.

По думите му не би следвало само от валенето на дъжд да се предизвика такава висока вълна, тъй като съоръженията са така оразмерени, че това да не стане.

Според експерта не се иска да се намерят виновните лица за бедствието в Бисер. За случая в Бисер производството е спряно и не му се вижда краят, допълни той.  

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!