Ден след напрежението в Елин Пелин срещу семейството сирийски бежанци ситуацията в града изглежда спокойна. Пред bTV хазяинът на Фатима и Фахим заяви, че при никакви обстоятелства не би ги изгонил от дома си.

Семейството на Фатима и Фахим днес не беше в къщата в Елин Пелин, в която живеят от август.

„Хората са кротки, спокойни, живеят без проблеми. Наемът не им е скъп, може и без пари да ги задържа. Все пак ние сме българи, християнски народ. Кичим се с това име, а иначе сме злоба и омраза. Може ли такова нещо?”, възмути се хазяинът Петър Паунов.

Петър казва, че не е имало оплаквания и от съседите на Фатима и Фахим.

Из града обаче се срещат различни мнения.

„Всички се притесняваме, защото не ги знаем какви са. Може да са много добри, но може да излезе и друго”, каза Марина Георгиева - жител на Елин Пелин.

„Аз горе-долу ги приемам. Бил съм зад граница 9 години и знам какъв е животът на имигранта”, смята обаче Петър Петров, който също е жител на града.

Тази сутрин пред bTV адвокат Николай Хаджигенов подчерта, че отказът на кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов да регистрира семейството в града е незаконосъобразен.

„Действията на кмета спокойно могат да се изтълкуват като престъпление, защото той има законови задължения, които отказва да изпълни. Това е от правна гледна точка”, отбеляза той.

Самият Симеонов отново повтори тезата си, че защитава интересите на хората от Елин Пелин.