Хасан Азис, който управлява най-важната организация на ДПС, е лоялен на Доган. Хасан Азис признава пред Десислава Ризова, че ако бившият лидер Местан създаде нова партия, то логично тя би трябвало да тръгне именно от Кърджали. В интервюто си за "120 минути" той препоръчва да следим дали външен фактор няма да подпомогне създаването на нова партия в България.

Според Хасан Азис, разцепление в ДПС няма да има. Най-малкото, защото все още няма яснота ще прави ли Лютви Местан свой политически проект или не. Каквото и да се случва в движението обаче, Азис очаква то да тръгне именно от Кърджали.

Към настоящия момент аз мога да кажа, че Кърджали остава едно много важно стратегическо място по отношение на последните процеси, които текат в партията. Основание да твърдя това е, че основните фактори са от Кърджали, заяви Хасан Азис.

"Вече бившият председател на ДПС е от Кърджали, вече бившият председател на Областния съвет е от Кърджали и един от напусналите парламентарната група също е от Кърджали. Тоест - тези три фактора, всички са от Кърджали, добре познати на хората тук и допускам, че те имат най-добра почва за работа в Кърджали. Тоест - лошата хипотеза тук е - ако ще има разцепление, то би трябвало да започне от Кърджали.

Хасан Азис обаче е категоричен, че процесите в ДПС са тревожни, а причините за евентуално разцепление могат да се търсят на различни места.

„Най-малкото трябва да има нещо, което също трябва да бъде внимателно следено не само от партийните структури, но и от цялата общественост, включително медиите, за другия външен фактор, който евентуално ще катализира по един или друг начин процесите за евентуалното създаване на нов да кажем политически проект”.

- Кой е този друг външен фактор?
- Не знам, той трябва да бъде определен и следен.

- Възможно ли е това да е Република Турция?
- Вие го казахте.

В ДПС отново призоваха шестимата отцепници, начело с Лютви Местан, да напуснат местата си в парламента.

„Има едно двусмислие в самото присъствие в парламента. От една страна - не сме членове на ДПС и ПГ, от друга страна подкрепяме идеите на ДПС. Това е труден избор”.

В ДПС започва един още по-сложен процес - изборът на председател на партията през април. Засега не е ясно кой ще е той и на какви критерии трябва да отговаря. И все пак, селекцията вече е започнала.

„Ще се търси човек, който да е приет от всички”.

Хасан Азис не отрече, че кризата в ДПС всъщност е поредна. А от движението са произлезли доста алтернативни формации.

- Казахте, че са правени опити за създаване на други формации. Като че ли има някаква цикличност в тези кризи - Осман Октай, Касим Дал, Лютви Местан, още много имена. Защо се стига до тук?
- В нашата партия, особено в Кърджали, много бързо, естествено се задейства политическият инстинкт за самосъхранение на партийната ни организация.

Тези циклични проблеми в нашата партия показват нещо друго, което трябва да се види - че всеки един проблем, който е възникнал пред ДПС, всеки катарзис, който се изживява от ДПС, след всеки такъв процес ДПС излиза по силна като организация, за разлика от други партии.

- Да цитираме г-н Местан - "По Коледа настъпих руска мина и знаете какво стана". Какво всъщност стана и има ли руски мини за настъпване в ДПС?
- Това насочи процеса в една друга посока. Това насочи един вътрешно партиен проблем в един междудържавен и геополитически въпрос. Тоест това, което се случи е, че се направи дотук успешен опит за преформулирането на един вътрешно партиен проблем в проблем, който се поставя между две държави или в геостратегически план.

Дали руско-турската сюжетна линия във вътрешния конфликт в ДПС е само геополитическо алиби за случващото се или реална разделителна линия - предстои да разберем.