Винаги е добър знак, когато една страна се грижи за своите храмове независимо какви са те. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV кметът на Кърджали Хасан Азис по повод думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, че у нас има джамии, които се нуждаят от реставрация.

Според Хасан Азис, ако дадена държава  се грижи за храмовете си, това се приема като знак на мъдрост, мир, спокойствие и разбирателство.

Ако в нашата страна подобни жестове и политики се водят от страна на държавата, това ще бъде разчетено от много хора и държави като добра политика.

Новогодишният анализ на почетния председател на ДПС е многопластов и поставя на мястото си всеки един от играчите на политическата сцена и в обществото, каза още кметът на Кърджали.

„Този анализ има много послания. В зависимост от това кой на каква позиция се намира във властта или в обществото, всеки може да намери свой прочит. Властимащите откриха подкрепа за себе си, опозицията откри своята роля и кои са целите, които трябва да бъдат поставени”, разясни Хасан Азис.

По думите му анализът поставя на мястото му всеки един от играчите и на политическата сцена, и в обществото.

„Да, каза се, че в момента правителството няма алтернатива, което не означава, че то няма пропуски или слабости”, отбеляза той.

„На второ място, ако е казано, че принципът „Стани, за да седна” не е принцип в политиката и не е полезен за нашата страна, това означава, че опозицията трябва да намери друг политически ресурс”, смята кметът на Кърджали.

„ДПС не на всяка цена трябва да поиска вот на недоверие, но ако не искаме вот на недоверие, тогава кой ще приеме, че ДПС е в опозиция”, попита още той.

В разговора Хасан Азис коментира и скандала с хвърлянето на кръста в Кърджали на Богоявление, след като той обвини държавата, че прекъсва дългогодишна традиция.

„Опитах се да предам настроението на кърджалийци. Право е на митрополията да посочва откъде ще се хвърля кръстът, но по канон най-старата осветена църква в Кърджаи е „Св. Георги”. Под егидата на председателя на Народното събрание и на областния управител ритуалът се премести в кв. „Веселчане”. Поради това сред християнската част в Кърджали започна смирено християнско шушукане: Защо и по каква причина дядо Николай ще хвърля кръста от кв. „Веселчане”. Това, което прозира от нарушаването на тази традиция, е присъствието на държавните хора в лицето на председателя на НС и на областния управител”, посочи той.