Приемам нормално президентът на Турция Ердоган да казва, че Кърджали е останал в душата му. Няма случай, в който да са дошли държавен глава, представители на държавата, политически лидери и даже туристи и Кърджали да не е останал в душата на всеки един от тях. Това каза в предаването „Лице в лице” Хасан Азис, кмет на Кърджали, член на ръководството на ДПС и зам.-председател на Сдружението на общините.

Той обясни, че има предистория:

„Преди 10 години Ердоган, тогава в качеството си на премиер на Турция, беше на посещение в София и оттам дойде в Кърджали и неговото посещение се удължи с няколко часа заради добрия, топлия прием. Всяко едно посещение на държавен глава, включително сме посрещали и президента Първанов, и то е продължавало много над времето, което е определено по протокол.

Разбирам опитите за това думите на президента Ердоган да предизвикат исторически асоциации от миналото, но от гледна точка на добросъседските отношения, които се показват от премиера Борисов и президента Ердоган, мисля, че нещата трябва да спрат до добрите знаци, които могат да бъдат разчетени в този израз.

Няма случай, в който някой да е дошъл в Кърджали и градът да не е останал дълбоко в душата му с най-добри чувства.

Дори американският посланик в миналото Джеймс Пардю беше в Кърждали и остана повече от 4-5 дни, цяла седмица. Лидерът на „Атака” предпочете Кърджали за семейно тържество. Също съм сигурен, че Кърджали е дълбоко в душата на нашия почетен лидер Доган”.

Във връзка с нотата на външно министерство по случая, Хасан Азис заяви, че се солидаризира напълно с позицията на МВнР от една страна, но от друга страна „това изказване показа какъв е държавническият рефлект на държавните мъже в нашата страна. Всеки от гледна точка на своите отговорности излезе с позиция. За мен като кмет на Кърждали не бих казал нищо друго освен да погледна от хубавата страна на въпроса и да кажа, че това е плод на едно много силно впечатление от посещението му в Кърджали”.

Самото подчертаване, че това са част от душевните граници мисля, че подсказва достатъчно ясно, допълни Хасан Азис.

По темата за възможността частни охранителни фирми да поемат сигурността в селата и малките градове, Хасан Азис каза, че, ако местната власт в лицето на кметовете решава въпроса да въдвори обществен ред с частни фирми – това е един знак към държавата, че тя не си гледа работата.

На второ място – когато казваме, че ни е необходимо допълнителни усилия за опазване на обществения ред, това не означава, че искаме да изземваме функциите на полицията, но се чувстваме отговорни като кметове за опазване на обществения ред особено в малките населени места, допълни градоначалникът.

Кметът няма как да бъде безучастен към този процес, каза той.

По думите му, другият път, по който кметът може да вземе отношение по въпроса за опазване на обществения ред е да създаде общинска полиция.

"Аз съм се опитвал навремето да създам Общинска полиция в Кърджали – не успях, защото Кърджали и много общини, 95% от общините, нямат финансовата възможност да създават общинска полиция, защото това е скъпо удоволствие – около 3000 лв. струва поддръжката на един полицай за месец.

Създаването на общинска полиция изисква много дълъг период за създаване – близо година. По евтино би излязло ако наемат частна охранителна фирма – заплащат се само и единствено разходите за определени дейности, за които се наема. Основният въпрос, който трябва да се постави е дали частните охранителни фирми изпълняват единствено и само тези функции.

Тук трябва да имаме много добра координация и с МВР по места, за да могат те по определен начин да контролират дейността и на частните охранителни фирми".

Хасан Азис допълни, че кметовете искат законодателни промени, да се дадат правомощия на общините, за да подпомагат полицията. За градоначалниците решението не е в частните охранителни фирми, но това е крайният вариант, който някои от кметовете са принудени да правят.

Във връзка със състоянието на яз. Кърджали Хасан Азис каза, че той не е общинска собственост, а на НЕК и те имат задължението да поддържат язовирната стена

"Тук по-важният въпрос е по отношение на малките язовири на територията на общините. Към настоящия момент над 5700 язовира на територията на страната, 4532 са общинските язовири. Ние нямаме нито е един лев от държавата нито за заснемането, нито за паспортизацията, нито за поддържането на тези язовири. Второ – нямаме възможност да ги отдаваме под наем, имаме право да ги отдаваме на концесия. В момента в Кърджали аз съм обявил няколко язовира на концесия за по 20 г. Никой не идва, защото задълженията, които имат за поддържането на концесиите не удовлетворяват инвеститорския интерес".

Според него е необходимо законодателят в лицето на управляващата партия да направи промени в Закона за водите, да направи класификация на язовирите и да предвиди в бюджета си тези дейности, които да подпомогнат общините.

"Това е нагледен пример как се прехвърлят отговорности на общините без те да бъдат финансово осигурени. На това се казва централизация, а не децентрализация", каза Хасан Азис.