В периода от 1 до 15 април 2021 г. Хърватия допуска български граждани на територията на страната само срещу негативен PCR или антигенен тест, сертификат за ваксинация или медицински сертификат за преболедуван коронавирус.

Информацията идва от посолството ни в Загреб.

Тестовете срещу коронавирус трябва да бъдат направени в рамките на 48 часа преди пристигането на граничния пункт.

Ако антигенният тест е отрицателен и престоят в страната е по-дълъг от 10 дни, сънародниците ни ще трябва да представят и втори негативен бърз тест най-късно 10 дни след датата на излизането на резултата от първия тест.

В съобщението от МВнР е посочено още, че бързият антигенен тест трябва да фигурира в списъка с тестове, признати от държавите-членки на ЕС.

При имунизация трябва да се предостави сертификат, който показва, че са минали най-малко 14 дни от поставянето на втората доза ваксина или, в случай на еднодозов препарта – поне 14 дни от ваксинацията.

Българите могат да представят и медицински сертификат за преболедуване или позитивен PCR или бърз антигенен тест, които да потвърдят заразата, като тестът трябва да е бил направен не по-рано от 180 дни и не по-късно от 11 дни преди пристигането на граница.

За транзитно преминаващите ни сънародници тестовете не са задължителни, стига да са в страната в рамките на 12 часа и без пренощуване.