Големият победител е тази част от българския народ, която е избрала да гласува. Слави Трифонов е загадката, съвсем сигурно е, че ГЕРБ запазиха силните си позиции. Може да се каже, че това е забележителен успех след трети и то пълен мандат, да са водеща политическа сила предвид всичко, което се случи, заяви социалният антрополог Харалан Александров. Той допълни, че подозира, че това е резултат от големите градове.

Ако ВМРО е в парламента, това е най-умерената сред консервативните националистически групи, което е добра новина, каза Александров.

Предвид факта, че миналата година беше представена от протести и от пандемията, протестите би трябвало да говорят, че Борисов не трябва да спечели нов мандат, а резултатите показват, че той е водеща политическа фигура, така че е успех за ГЕРБ, абсолютно безапелационно“, заяви политологът Слави Василев.

„Трябва да погледнем същността на българската политическата система и дали тя успява да даде на хората възможност да изразят мнение, такова, че да пребори статуквото. Статуквото е толкова силно вкопано, по мое мнение, вследствие на това, което се случи миналата година и Борисов отново да е пръв – това означава, че или протестите не са извадка на мнозинството български граждани и са малка част от него или означава, че политическа система не може да формира алтернатива".

"За да обобщя: едно - силен резултат на ГЕРБ, две - слаб резултат за БСП, силно представяне на партията на Слави Трифонов и абсолютно задънена улица оттук нататък по какъв начин ще се формира властта. В този парламент от заявките, които политическите лидери правеха, много трудно ще се разберат“, каза Василев. 

Тази политическа система не може да произведе промяна – тези резултати говорят едно – всички граждани, които искаха нещо да се случи в България, ще останат разочаровани, допълни Слави Василев.

Голямата новина е, че довчерашната парламентарна опозиция заедно е първа политическа сила, казвам "заедно", защото тя имаше платформа за сваляне на настоящото управление от власт и това е на път да бъде постигнато, каза политологът Димитър Аврамов.

Той допълни, че сме видели най-неубедителното представяне на ГЕРБ.

Политическата история показва, че в условия на кризи хората обикновено се сплотяват около управлението. Много рядко примери или президенти, които са управлявали по време на кризи, не успяват да спечелят. На фона на това, че страната е в криза и всички гледат към правителството, този резултат е пълна катастрофа, каза още той.

Хубавата новина е, че ще имаме плуралистично Народно събрание, ще има повече дебати, медиите ще са по-силни и следователно хората ще са по-силни, допълни Димитър Аврамов.

"ДПС беше трети скрит крак в управлението досега. Победата в пропорционалната избирателна система не е да победиш конкурента си с 3-4-5 или 6 процента. Погледнато от тази гледна точка 25% на ГЕРБ са несъмнен успех спрямо БСП. В пропорционалната система е този, който е харесан, който има партньор. ДПС се срива, защото партията е системно нехаресвана и губи позиции".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!