Часове наред народните представители не можаха да решат дали увеличението на пенсиите и добавката от 120 лева трябва да вървят ръка за ръка.

Снимка: bTV

От трибуната на парламента председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански предложи до края на годината всички пенсионери да получават само добавката от 120 лева - така възрастните с най-ниските пенсии ще получават по 420 лева за последните три месеца на годината, а от 25 декември да бъде преминато към увеличение на пенсиите, като минималната да стане 370 лева, а максималната – 1500 лева.

Тези, които останат под прага на бедност, ще могат да получават и допълнителна помощ.

Снимка: bTV

Парламентът трябваше да работи до 17 часа, но тъй като депутатите не упяха да се разберат какво да правят с пенсиите, прекъснаха заседанието и извънредно се събра Бюджетната комисия.

"Защо успяхме само за няколко часа да излъжем пенсионера? Колко комисии ви трябват? Няма ли воля в тази зала нещо да се случи?", попита Георги Свиленски от БСП.

"Кой предложи 25 декември? Утре може и 15 януари! Токът ви тресе. Извадете тая тел от контакта. Минирате работа на следващо правителство, всичко може да се направи, ако имаме президент мъж. Нямаме такъв", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

"Вчера ГЕРБ, БСП и ДПС направиха това. Това е ваша каша. Държавата отива към стена. Вие я засилихте", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Вече на комисия от БСП обявиха, че дефицитът в бюджета може да се увеличи и така да има повече пари и за двете мерки.

Според финансовия министър обаче за подобна стъпка няма време, но Корнелия Нинова смята, че пари могат да се намерят.

"Някой умишлено саботира промяната на бюджета. Парите могат да дойдат от повишената събираемост и да не ни излизат с думите, че пари няма, това са "антиборисовски" мерки", каза тя.

В крайна сметка Комисията реши двете мерки да не се натрупват и одобри 120 лева до края на годината и увеличение на пенсиите от 25 декември.

Окончателното решение ще вземат утре всички депутати в зала.