Хаос с машините за гласуване в Хасково. Причината - графикът на доставката им до секциите, изготвен от частна фирма, се разминава с този на общините, които раздават изборните материали на комисиите.

Оказа се също, че няма и достатъчно микробуси, с които машините да стигнат до секциите.

От ЦИК съобщиха, че проблеми вероятно има и по други места, но се надяват до вечерта машините да стигнат до избирателните секции.

Хасково

Камионът с 347 машини за гласуване пристигна в Хасково през нощта под полицейска охрана и остана на паркинг до сутринта.
Машините трябваше да бъдат претоварени в 11 микробуса и да потеглят към секциите, но се оказа, че толкова микробуси няма.

Представителят на частната фирма, отговорна за доставката им в Хасковско, отказа да отговори защо има проблем с транспорта.

Два часа след като машините трябваше вече да са потеглили към секциите, куфарите с машини все още са стоварени на паркинга.

В същото време раздаването на изборни материали на секционните комисии в Хасково започна, а пред секциите членовете чакаха машините с часове.

След намесата на областна администрация, транспорт за машините бе намерен, но закъснението в графика по доставката им до секциите остана.

Машините за гласуване пристигнаха и във Велико Търново. Те ще бъдат монтирани в 313 от общо 425 избирателни секции в областта. По предварително изготвен списък, те бяха пренатоварени по направление „изборни секции“.

От РИК обясниха, че техническата им поддръжка е обезпечена. Един техник отговаря за три машини.

Успоредно с разпределянето им, но в общината, започна раздаването на изборните материали. За да няма струпване на хора, чувалите също се раздаваха по списък и при строго спазване на противоепидемичните мерки.

В Пловдив и областта 897 машини за гласуване пристигнаха през нощта в частна база. Те са били под охрана.

Сутринта доставката до СИК-овете беше съпроводена от полицейски автомобили и мотори.

25 полицейски коли и 10 мотора на „Пътна полиция“ участват в акцията.