Хакерските атаки с фалшиви имейли с цел финансова измама оглавяват класацията за най-сериозна киберзаплаха през следващата 2018-та. Прогнозата е на дигитално читалище SAFER.

Основните киберзаплахи, които ни се случиха в 2017 г.

Както прогнозирахме в края на 2016 г. се оказахме прави - тази година беше годината на криптовирусите. Wannacry успя да инфектира над 400 хил. устройства. България също беше засегната. Хубавата новина е, че се намери лек в рамките на седмици, припомня Ясен Танев, експерт по цифрова хигиена и киберсигурност. По думите му похитителите на данните са успели да вземат сумата от 130 хил. долара. Така че за изминалата година криптовирусите  бяха най- голямата заплаха и затова сме виновни единствено ние, обобщава той. 

Второто място е за атаките с фишинг – имейли през електронната ни поща, които тази година са с по- внимателно подбрано съдържание. „Първите бомби през електронната поща  дойдоха с криптовируса, но в последствие атаките станаха по-прецизни и се използваше човек по средата. Така се подменя директно имейлова с кореспондениция между контрагенти или се изпращаха фалшиви писма” обяснява Ясен Танев.

IT експертите поставят на трето място атаки с имейли за промоция и есемеси за печалби, както и рекламни банери , които се прицелват в кредитната ви карта. Новото в класацията е нарушената интернет неутралност през изминалата година. Това според специалистите е  
свързано с практиката на интернет доставчиците да филтрират съдържанието или да намаляват достъпа на потребители.

„Представете си медия, която искате да достъпите, но понеже е на конкурентен оператор тя бива блокирана или новини и съдържание”, аргументира се Танев.

На пето място той класира най-голямото изтичане на потребителски имена и пароли от така нареченият даркнет, която е най-грижливо подредената база данни от хакери. Над 1,4 млрд. пароли и потребителски имена вече са доказано уязвими.

„Изводът - внимавайте и сменете вашите пароли, защото най-вероятно някой вече ги има”, предупреждават доброволците от дигитално читалище SAFER.

И един от най-важните въпроси остава отворен – ще девалвира ли биткойнът.

Експертите съветват да определите момента, в който ще ги обърнете в истински пари и да пазите портфейла си с дигитално злато, за да не бъде откраднат.

За 2018 г. доброто старо ще се запази и развие

заплахата от криптовирус през 2018 ще отпадне като основен начин на кибератака, но атакуването с хора по средата и имейли от фалшиви податели ще бъдат номер едно.

Специалистите съветват всички бизнеси да започнат да подписват електронно дигитални съобщения. А ако не искат да бъдат четени да ги криптират.

Следващата стъпка е свързана с естественото развитие на българския пазар и нарастването на пазаруването онлайн. Ние предвиждаме загубите от кражби на кредитни карти през интернет сайтове и продажби на услуги в интернет да се увеличат в България, защото достигаме критичните 20% плащания с кредитни карти, а като цяло в интернет говорим за над 70% плащания с кредитни карти.

„Искаме да кажем на потребителите: Внимавайте като плащате с кредитна карта и на кого давате тази информация, защото след това може да претърпите загуба”, призовава Танев.

Третият акцент за 2018 г. е свързан с прилагането на регламента за личните данни на ЕС, които дефинират GDPR обработката и съхранението на лични данни и PCIDSS регламент за работа с кредитни карти. Но оттук идва и заплаха номер четири, която ще съществува през 2018 г. Регламентът ще налага огромни санкции около 4% от оборота на компанията или до 20 милиона евро.

Така интересът към кражба на лични данни и компрометиране вероятно ще се повиши, а бизнесът, който ще трябва да плаща огромни суми за глоби ще предпочете да плати откуп, за да се спаси от санкция.

На пето място няма как да не се върнем към златната треска и времето за биткойни и процъфтяващата търговия с криптовалути.