Хакерска атака срещу сайта на Народното събрание. За нея съобщи депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България", Ивайло Мирчев. От МВР към момента нямат информация по случая.

Наша проверка показа, че достъпът до сайта на парламента вече е възстановен, но не така беше до преди няколко часа.

За атаката се разбра от публикация в социалните мрежи на депутата Ивайло Мирчев, който написа, че според него причината е в идеята да се помогне на Украйна с бронирани машини.

Именно хакерите са обяснили това на руски език, като публикацията им завършва с "Победа за нас".

Хакерската атака е от типа DDoS, което означава буквално отказ от услуга - в случая, потребителите нямат достъп до информационния ресурс на сайта на парламента.

“Това, което се случва, е че самият сайт става неизползваем. Тоест всеки с 25 долара в сметката си, който може да направи плащане през интернет, може да си поръча такъв тип атака. Установихме, че сайта на НС не работи, проверихме в няколко руски групи и специфични канали, видяхме призива който ес свързан с това, че България ще гласува евентуално да се дадат оръжия на Украйна”, заявява Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

Според експерта по киберсигурност Ясен Танев става дума за престъпна група, която търси внимание.

„Подкрепена е от хулиганите, които се радват на псевдоуспехите си, защото това да атакуваш сайта на Народното събрание в петък вечерта и само ти да си знаеш, е като да протестираш, че има опашка пред квартален магазин, докато собствениците му са на ваканция в Гърция“, заяви Ясен Танев.

Стана ясно, че атаката е овладяна още мрежово ниво и не са достигнати сървърите на парламента.

Няма изтичане на данни и важна информация от сайта на парламента.