Подаването на годишните отчети към Националния статистически институт е невъзможно. Причината – хакерска атака срещу онлайн системата на бизнес статистиката.

Заради срива в последните дни една от счетоводните къщи в София не може да обслужи близо 30 фирми от клиентите си и да подаде годишните им отчети.

Без отчет в статистиката не е възможно да се изпълни и задължението за подаване на годишна данъчна декларация към НАП.

„През вчерашния ден, понеже въобще не работеше, сме стояли през нощта и сме подавали отчети. През нощта работеше. Минахме през стрес и нерви, защото крайният срок е в други ден”, разказа Албена Петкова, която е управител на счетоводната фирма.

Проблемът е заради допълнителен „злонамерен трафик”, вид хакерска атака, обясняват от Националната статистика.

„Това означава, че някой се опитва да претовари информационната система и сървърите на НСИ”, каза Любомир Блатски, експерт, „Връзки с обществеността” в НСИ.

ИТ специалистите работят по отстраняването на проблема, но счетоводните фирми остават притеснени, защото не спазят ли сроковете, следват санкции.

„По 500 лева на фирма това са 15 хиляди лева – аз няма как да ги платя тези пари, а всъщност съм задължена да го направя, защото аз съм човекът, отговорен за подаването на тези отчети”, обясни Албена Петкова.

От НСИ пък отговориха, че ако има фирми, които все още и в понеделник не са успели да подадат отчетите си, ще проведат разговори с НАП да бъде дадена отсрочка от два-три дни.

Очаква се за това време да бъдат подадени всички отчети.