За нова фишинг атака сигнализираха от МВР. Киберпрестъпници се представят за КАТ и изпращат на онлайн потребителите „призовки“ или „електронни фишове – уж заради извършени пътни нарушения.

Изпращачът е маскиран, като изглежда, че е с електронна поща opp@mvr.bg – легитимният адрес на „Пътна полиция“.

Снимка: МВР

Ако отворите файла (бил той с претенциите да е е-фиш или призовка) , ще получите вирус вместо информация кой текст от ЗДвП сте нарушили, къде и кога. Зловредната програма краде лични данни и пароли.

От ГДБОП обясниха, че атаката е започнала вчера като вече е установено, че е използван сървър на германска хостинг  компания, с която вече са влезни в контакт. Тепърва ще се разбере и какъв  точно е произхода на атаката.

Самата спам атака цели да подведе потребителите, така ч3 отворят прикачения файл,в който има защитено съобщение. Там има код, който предизвиква компютъра да изтегли троянски кон. Така хакерите могат да откраднат абсолютно цялото съдържание на компютъра – пароли в социални мрежи, в електронни пощи, интернет банкиране и т.н. Също така е възможно компютрите да станат част от т.нар. бот мрежи, които се използват от хакерите за престъпни цели. 

Подобни спан атаки започнаха още през 2016 година. Главно имейли се получават уж от големи компании и институции, които карат потребителите да отворят съответното съобщение или файл.

„Отдел „Пътна полиция“ не изпраща призовки на имейл. Призова може да получите през куриер или лично от служители на МВР. Не толерирайте киберпрестъпността! Използвайте съвременни и надеждни операционни системи и приложения за сигурност!“, призовават от пресцентъра на МВР.