13 души от втората група с български антарктици, която пътува към базата ни „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, не може да достигне целта си до Антарктика. Учените цяла седмица са в чилийски град Пунта Аренас в очакване на самолет.

Ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев съобщава, че по предварителен план полетът е трябвало да се осъществи на 14 декември с бразилски военен самолет „Херкулес С-130”.

Поради трагичен инцидент със същия модел самолет над пролива Дрейк и съмнение за проблем в двигателя, излитането на машината е било отменено.

По думите му се очаква на 20 декември да пристигне друг самолет от Бразилия, който би трябвало да превози групата до Южношетландските острови, където освен българите, има и учени от Колумбия, Монголия, Беларус и Русия. Там ги чака малък чилийски кораб, който трябва да ги превози до остров Ливингстън.

Българските антарктици, които вече цял месец са в Базата, преди броени дни са били посетени от френска експедиция, посветена на  200-та годишнината от откриването на Антарктида, допълва проф. Пимпирев.

Ръководител е известната френска пътешественичка и изследователка Лоранс дьо ла Фериер, която е  покорителка на Еверест, прекосявала е Антарктика със ски и е била Командир на френската база „Дюмон д'Юрвил” през зимата.