Изтощен акумулатор, замръзнало предно стъкло и още куп други изпитания очакват автомобила ви през зимата. За да избегнете всички тези проблеми е важно да подготвите превозното си средство за шофиране при зимни условия.

Как да подготвите автомобила си за зимата?

Смяна и проверка на гумите

Въпреки, че у нас все още не е задължителна смяната на летните гуми със зимни, нашият съвет е да не рискувате и да извършите тази смяна в края на есента и началото на зимата или когато външните температури паднат под 7 градуса.

Преди да извършите смяната е добре да проверите и дълбочината на протектора и ако тя е по-малко от 4 мм е добре да обмислите покупката на нов комплект зимни гуми. Също така не забравяйте да се погрижите за баланса и геометрията на ходовата част на автомобила, както и да следите регулярно за налягането на гумите.

Състояние на батерията

Акумулатора страда най-много при студено време. Затова е изключително важно да извършите проверка на състоянието му и да се уверите, че достатъчно добре зареден и най-вече ефективно работещ. Проверката можете да извършите с помощта на волтметър, тестер за акумулаторна батерия или с мултиметър.

Ако при проверката установите, че акумулаторът е изтощен, съветът ни е да закупите нов преди началото на зимата. За да не губите време, можете да разгледате предложенията на няколко магазина за продажба на авточасти и консумативи, да зададете в търсачката “акумулатор цена” и да закупите батерията и онлайн.

Проверка и контрол на течностите

Проверката на състоянието и нивото на всички течности, включително двигателното масло, охлаждащата и спирачна течност, течността на сервоуправлението и не на последно място течността за чистачки също не бива да се пренебрегва с наближаването на студените месеци.

Снимка: unsplash.com

Осветителна система

Освен че дните са по-къси, през зимните месеци ще шофирате и при доста по-тежки метеорологични условия. Затова е важно осветителната система на автомобила ви да работи перфектно. Ето защо е много важно да извършите цялостна проверка и диагностика на абсолютно всички светлини, в това число фарове (къси и дълги светлини), габаритни светлини, фарове за мъгла, стоп светлини, мигачи и други.

Уверете се, че светлините работят и ще могат да ви осигурят необходимата видимост, без значение в коя част на денонощието и при какви зимни условия шофирате.

Състояние на чистачките

Повредените или не добре работещи чистачки могат значително да намалят видимостта ви и сериозно да повредят предното стъкло. За да не се стига до там е препоръчително през цялата зима да проверявате функционалното им състояние, за да избегнете възможни проблеми.

В този ред на мисли, не е зле да проверите чистачките за видими пукнатини или повреди по перата и ако откриете такива да смените чистачките с нови.

Преглед на спирачките

Зимата е сезон, в който често ще шофирате по заледени, заснежени или мокри пътища и за да се погрижите за безопасността си трябва да имате ефективно работеща спирачна система.

Поради това е силно препоръчително преди началото на студения сезон да извършите проверка на всички компоненти на тази система, като обърнете специално внимание на степента на износване на спирачните дискове и най-вече на накладките.

Ако някой от елементите на спирачната система е износен, нашият съвет е да го смените, без да губите никакво време.

Поддръжка на уплътненията

Уплътненията на вратите и прозорците на автомобила осигуряват изолацията му и се грижат за комфорта ви по време на шофиране. За съжаление, когато температурите навън паднат, уплътненията са склонни да се свиват, напукват и започват да пропускат студа вътре в автомобила.

За да ги предпазите от подобни повреди е добре да третирате регулярно с подходящи лубриканти като глицерин, лубрикант като WD 40 или силиконов спрей.