Грипната вълна у нас се разраства. Осем са вече областите в страната, в които е обявена епидемия до края на месеца. В епидемична ситуация са София-област, Пловдив, Ловеч, Пазарджик, Габрово, Стара Загора и Добрич.

Едно от последните огнища на грипната епидемия е в Ямбол. От днес в града е обявена грипна епидемия, а от утре учениците излизат във ваканция.

Снимка: bTV

В първия ден на грипната епидемия коридорите са пълни, предимно с болни деца. Елена Жекова води четиригодишния Алекс, който се разболял още по празниците, но грипът се оказал упорит.

"За съжаление, още не сме приключили с кашлицата. Идваме пак лекарката да го види", разказа Елена.

От РЗИ ще следят спазването на строг сутрешен филтър в яслите и детските заведения. Всички ограничения са в сила до 31 януари включително. 

„Забраняват се плановите консултации на бременни жени и деца, профилактичните прегледи. Забраняват се свижданията в болниците и социалните заведения. Въвежда се задължително носене на маски в аптеки и лечебни заведения", обясни директорът на РЗИ-Ямбол д-р Радостина Калчева.

Медиците също призовават за спазване на мерките.

"Аз бих апелирала към пациентите - нека да си носят маските. При всяко посещение в лечебно заведение, влизане в аптека, места, където се събират повече хора", заяви д-р Ванушка Стефанова.

В единственото за цялата област детско отделение са разкрили допълнителни легла - от 23 в момента са заети 16. Натиск върху лечебното заведение няма, казаха за bTV от ръководството на областната болница, но допълниха, че има много болни медици.