Първите случаи на грип за този есенен сезон вече са доказани. Първите положителни проби са на пациенти от софицйки болници - петима възрастни и две деца.

Става въпрос за познатия грипен вирус от типа „Б”. За грипна епидемия обаче е рано да се говори. Тя се очаква около Нова година.

„В момента няма развиваща се грипна епидемия, но очакваме, тъй като вече сме доказали циркулация на първите грипни вируси”, коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести.

За поредна година Любомир Йорданов си поставя противогрипна ваксина. Работи като охранител в детска градина, а децата често боледуват. „Има всеки ден болни. Щеш-не щеш, нещо ще закачиш”, казва пациентът.

Личният лекар на Любомир – д-р Гергана Николова, казва, че който иска да се ваксинира срещу грип, трябва да го направи до края на месеца, след това ще е късно. В кабинета й вече влизат все повече пациенти със симптоми на заболяването, което засяга основно деца и възрастни.

„До преди половин час сте били здрави, били сте жизнени, забавлявали сте се и след половин час ви втриса, имате остра болка по мускулите, по ставите, много висока температура", обяснява общопрактикуващият лекар д-р Николова.

Проби се вземат от пациенти от цялата страна. Засега седем са положителни, все на болни от София.

Пробите показват, че в момента циркулира познатият грипен вирус от типа „Б”. Той обаче рядко причинява епидемия. Обикновено до там се стига, заради грипен вирус от типа „А”, който също ще застигне България.

„В момента няма развиваща се грипна епидемия, но очакваме, тъй като вече сме доказали циркулация на първите грипни вируси", посочи проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Епидемия се очаква около Нова година. Почти е сигурно е, че няма да е от така наречения „свински грип”, тъй като миналата зима много хора са боледували от него и имат изградена имунитет.

Като мярка срещу грипа лекарите съветват да проветряваме често помещенията, да правим по-често разходки навън, да хапваме повече плодове и зеленчуци. Не трябва да чакаме състоянието ни да се влоши, за да идем на лекар. Трябва да ограничим контактите с болни.

Препоръчително е да носим защитна маска, когато, например, сме в болница, чакаме пред лекарски кабинет, когато пътуваме с градски транспорт, но трябва да я сменяме през два часа.