До две седмици вероятно грипната вълна ще обхване всички региони у нас. Това заяви главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев. В Бургас обявиха грипна епидемия. Освен там, най-много болни в момента има във Варна, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Шумен.

Детските отделения в Бургас са запълнени, опашките пред лекарските кабинети растат, а в същото време класните стаи стават все по-празни. По данни на регионалния инспекторат по образование към днешна дата отсъстващите ученици са 17%, има и много болни учители.

Миглена Краева е и учител, и родител на две деца – в 5-ти и 11-ти клас. По-малкият боледувал от грип миналата седмица. 

Има ли заболели в училищата?
Снимка: bTV

„Когато учебният процес върви в училище присъствено, а болното дете е вкъщи, то трябва да наваксва и материала от учебния ден, и да не изпуска домашните работи, а много често няма физическа възможност да се справи с това“, казва тя.

Като учител обаче мисли, че в края на срока уроците онлайн са балансирано решение между знание и здраве. Така решиха в Бургас.

„Най-висока заболяемост има между 5 и 14-годишна възраст. При следващ щаб, който е обявен на 17 януари, ще се вземе това решение да бъдат ли продължени другите мерки, или не“, каза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

„По-добре е да се предприемат някакви мерки в началото“, смята Александър Папазян, ученик от 11-ти клас. 

Детските градини в Бургас ще работят при засилен филтър. В болиците плановите операции няма да бъдат спирани.

Има ли заболели в училищата?
Снимка: bTV

Заразени има и в София, но не е притеснително според властите. Деветокласникът Веселин от вчера е с грипоподобни симптоми, разказва майка му.

„Не би трябвало да има онлайн обучение, трябва да има грипна ваканция. Представете си някой ученик или учител да е болен, и то сериозно болен, едва ли ще му се стои пред компютъра да бъде в онлайн обучение“, казва Миглена Здравкова.

Това е мнението и на директора на 70-то училище в София. В него отсъстват около 20% от децата и нито един от училищния персонал. 

„Ако се наложи прекъсване на редовния процес, това би трябвало да е ваканция, а не онлайн обучение“, казва Величка Таседжикова, директор на 70-то ОУ „Св. Климент Охридски“.

Малък брой отсъстващи деца има в 18-то училище – по-малко от 5%.

„Особено за по-големите ученици е важно да приключат срока, както трябва“, казва Петя Томова, главен учител в начален етап в 18-то СУ „Уилям Гладстон“.

„Според мен дете, което не се чувства добре с температура 38-39 градуса няма да се включи и в такъв процес. Това, че е започнал някъде в България, значи че е начало на вълната, която в рамките на две седмици ще обхване вероятно всички региони, но не едновременно“, казва доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Препълнено е детското отделение на областната болница и във Враца, разкрити са допълнително четири спешни легла. Преобладават малките пациенти с респираторна вирусна инфекция. Някои се пренасочват към Плевен и София.

Разкрити са допълнителни легла в болницата във Враца
Снимка: bTV

„Бебетата под шест месеца попадат в болница. Засяга при тях долните дихателни пътища, предизвиква обструкция, спазъм, който води до необходимост от кислородотерапия“, казва д-р Бисер Тодоров, Детско отделение на МБАЛ – Враца.

Ако се вземат мерки, ще може да се осигури навременно лечение за всяко дете, каза още доц. Кунчев. 

Ако болните деца достигнат 30% в цялата страна, Министерството на образованието може да вземе решение за обявяване на неучебни дни. Ще има ли мерки в цялата страна заради повечето случаи на грип - утре сутрин гост в „Тази сутрин“ ще бъде главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.