Грипът атакува. В София са регистрирани още няколко нови случая, а прогнозите за пик на заразата са за средата на февруари. 

При последните потвърдени случаи става въпрос за вирус, разновидност на щама "Канзас".

А ключът към по-лек грипен сезон е превенцията, казва Ива Хлебарова - майка на едногодишната Зоя.

„Не излизаме много и се пазим, защото сега следват ваксини, които трябва да слагаме. Аз самата се предпазвам с качествено хранене“, обяснява тя.

Превенцията започва още с първото захлаждане и включва пиене на чайове и хомеопатични лекарства за предпазване, разкрива Ива.

След празниците на коридорите на лечебните заведение все още празни. До дни обаче лекарите очакват опашките пред кабинетите да стават все по-големи.

„Сякаш хората не умеят да се пазят. Не трябва да започваме с антибиотик. Има достатъчно медикаменти, които могат да потиснат температурата, хремата и кашлицата“, съветва общопрактикуващият лекар д-р Георги Киряков.

Антибиотиците се използват само с лекарско предписание, припомня д-р Киряков. Най-често - при усложнения. Към момента такива се наблюдават при двама от пациентите с грип. 

„Два са със засягане на централната нервна система - менингити или енцефалити, причинени от грипния вирус“, разкрива проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента разпространен е друг вирус: 

„Респираторен синцитиален вирус, който е най-опасен за недоносените бебета, малките деца и възрастните“, обяснява Кантрарджиев.

За разлика от настинките - грипът е с рязко начало и по-тежки симптоми.