През следващите няколко седмици броят на болните от грип постепено ще се увеличава. Очакванията на здравните власти са през януари и началото на февруари да настъпи и пик на грипните заболявания.

Вече са доказани 3 случая на грипен вируса A(H1N1) и един на грипен вирус A(H3N2), съобщиха от Министерството на здравеопазването. В седмицата  от 26 ноември до 3 декември общата заболяемост е 118,3 души на 10 000.

Характерно за грипа е внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни.

Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Честото миене на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване.

Най-честите усложнения при грипа са остри вирусни бронхопневмонии, трудни за диагностика и за лечение, както и синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания.

Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно, припомнят от Министерството на здравеопазването.