Високите цени на горивата, промените свързани със застраховката „Гражданската отговорност” и данъците изкараха на протест хиляди в граждани в Бургас, Варна, Шумен, Велико Търново, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Ямбол, Стара Загора, София, Перник, Пловдив и още градове.

Снимка: btvnovinite.bg

В столицата мащабният протест започна под прозорците на властта, след което продължи по бул. „Княз Ал. Дондуков”  и бул. „Васил Левски“ в посока СУ „Св. Климент Охридски“. Недоволните блокираха движението на пл. „Орлов мост“, след което шествието пое обратно към бул. „Княз Ал. Дондуков”, където бяха пуснати и димки.

Снимка: btvnovinite.bg

Протестиращите срещу високите цени на горивата и бедността в Благоевград обявиха гражданско неподчинение. Повече от седем часа продължи блокадата на пътя за Гърция. Недоволните бяха обявили, че ще останат на пътя, докато правителството не подаде оставка. 

В Бургас напрежението ескалира след като протестиращите отказаха да се подчинят на органите на реда. Огромните колони от автомобили блокираха входа и изхода за автомагистрала „Тракия” и движението остана затворено в продължение на 4 часа. Пропускаха се само линейки.

Снимка: btvnovinite.bg


Над 1000 души във Варна поискаха оставката на правителството. Те се събраха пред сградата на общината, след което блокираха близкото кръстовище. Последва шествие до „Аспаруховия мост”, който също остана затворен за около половин час.

Снимка: btvnovinite.bg

Рев на мотори огласи протеста срещу горивата в Пловдив. Към жителите от града под тепетата се присъединиха и хората от Пазарджик. Така хиляди автомобили шестваха в продължение на повече от два часа по централни булеварди в града. Част от протестиращите тръгнаха към София – блокираха спонтанно за кратко АМ „Тракия” край Пловдив.

Снимка: btvnovinite.bg


АМ „Тракия” беше блокирана и край Стара Загора. В града под липите протестът прерасна в гражданско неподчинение, което спря движението и в двете посоки. Над 1000 души в Стара Загора поискаха промяна, работещи институции и достойно заплащане. Затворен беше и пътят за Димитровград и Хасково. 

Снимка: btvnovinite.bg

Протестиращите от Перник блокираха частично за три часа кръговото кръстовище между Драгичево и Перник, където АМ „Люлин” се свързва с магистралата за Благоевград.

Снимка: btvnovinite.bg


Протестиращи от Ямбол и Сливен също излязоха на протест. Хората от Сливен изминаха 5 километра пеша, след като от полицията им забранила да продължат с колите си.

Снимка: btvnovinite.bg



Над 1000 души излязоха на протест в Шумен. Множеството се събра пред спортната зала в града, блокираха основни улици и булеварди, след което протестът продължи като автомобилно шествие. Събралите се заявиха, че ще останат в протестна готовност докато исканията им не бъдат чути.

Снимка: btvnovinite.bg

Към 19 ч. движението по магистралите и основните пътища в страната беше възстановено. От МВР обявиха, че няма регистрирани случаи на насилие между полицаи и протестиращи.