В Кюстендилско недоволстват от действията на социален директор. Множество сигнали постъпват в различни институции, а хората се оплакват от нарушения, извършени от директорката на социалната служба в Бобошево.

Един от сигналите е от 74-годишната Екатерина Андонова, която тази година не получила целева помощ за отопление. Мотивът бил, че синът ѝ имал барче и ѝ помагал финансово.

Екатерина е вдовица, живее сама в една стая в село Пастра и получава пенсия от 240 лева, които ѝ стигат само за лекарствата. В последните години получавала помощ за купуване на дърва.

Снимка: btvnovinite.bg

Подобен отказ получили и други възрастни хора, които подали сигнали в община Рила, а от там ги препратили към министерството.

Катя Асенова също се оплаква. Дъщеря ѝ се отказала от детето си и тя получила настойничество над 7-годишната си внучка. Живеели на квартира в Благоевград, където получавала социална помощ в размер на 190 лева. Щом се прибрала на село, помощта била орязана, отново от директорката на социалното в Бобошево.
 „Това е заповедта, където е 140, а трябва да бъде 190”, обяснява Катя.

Снимка: btvnovinite.bg

Бременната Зорница Петрова пък била освободена от работа в края на деня – от днес за утре. „Обижда ме фактът, че беше много бързо и неочаквана от мен новина. Аз попитах: Добре, може ли да ме освобождавате два часа преди работното ми време? Все пак два дни преди това можете да ми кажете, при положение че съм бременна в третия месец. Отговорът от директорката беше, че нея не я интересува моето положение, а я интересува да върви работата”, разказва Зорница.

Снимка: btvnovinite.bg

Ана Петрова е социален работник от години. Има нужното образование и след като работи 3 години по програма, решава да си подаде молба за работа в отдел „Социална закрила”, по заместване. Директорката отказала да приеме молбата ѝ, а Ана помолила за официален отказ и записала разговора с диктофон. В него директорката отказва да подпише официално мотиви, макар че обяснява, че няма място.

Снимка: btvnovinite.bg

„Държа се много собственически, арогантно. Ние къде да работим завършилите тази хуманитарна специалност? Ние сме с профил „социален работник”, след като се назначават хора с различно от социалното образование в дирекцията”, коментира Ана Петрова.

Намираме директорката Камелия Антова в кабинета ѝ. Тя отхвърля обвиненията, отрича да е отказвала да приеме молбата на Ана. „Аз не мога да откажа да приема молба, всеки има право да си пусне молба – за работа, за кандидатстване. Не може да кажеш на някой човек няма да си пуснеш молба”, поясни тя.

Признава, че е обект на проверка заради много сигнали. Отказите били резонни, твърди тя. Парите за отглеждане на внучето на Катя били намалени, защото на село тя имала и финансова подкрепа от мъжа, с когото живее.

Бременната Зорница била освободена в последния момент заради опасения, че може да излезе в болничен, ако знае по-рано. А дървата били отказани на Екатерина, защото е заварена да помага в барчето на сина си, за което той трябва да ѝ плати. 

„Чисто законово, по Семейния кодекс, децата са длъжни да издържат родителите си, след като те не могат сами да се издържат”, посочи Антова.

По думите ѝ обаче това не означава, че всеки, който има деца, е лишен от тази помощ.