Стотици граждани се събраха пред Президентството, за да изразят недоволството си от избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Снимка: Ладислав Цветков

Според тях не бива да се оказва натиск на президента Румен Радев да подписва указа за назначаването на Гешев и следва държавният глава сам да прецени дали да се обърне към Конституционния съд за тълкуване на въпроса.

Снимка: Ладислав Цветков

Тази вечер стана ясно, че протестиращите са запазили за протести всички дни до края на годината.

Снимка: Ладислав Цветков

Единствената кандидатура за главен прокурор получи за втори път 20 на 4 гласа миналата седмица.

Снимка: Ладислав Цветков

На фона на недоволството Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите в България изпратиха свое становище в подкрепа на Гешев.

Снимка: Ладислав Цветков

Според тях има политически натиск срещу избора му и те настояват за подписване на указа в разумен срок.

Снимка: Ладислав Цветков

Според следователите политизирането на процедурата за избор на главен прокурор дестабилизира институцията прокуратура, а противопоставянето на отделните части на съдебната система е във вреда на всички и най-вече за гражданите.

Снимка: btvnovinite.bg

Прокурорите в друго свое становище обявиха, че изолирани кръгове искат изкуствено да конфронтират съдии с прокурори.

Снимка: btvnovinite.bg

В същото време продължава да расте броят на съдиите, които подкрепят становището на колегите си, че Иван Гешев и министър Данаил Кирилов трябва да се извинят на съдия Атанаска Дишева.

„Не смятам да се извинявам на някого за това, че този някой няма чувство за хумор. А иначе, дай Боже и мен така да ме заплашват – че ще имам блестяща политическа кариера”, каза днес Гешев пред журналисти.

„Сега са ви кажа нещо, за да ви е ясно – няма как един прокурор всички да го харесват. Ако мен ме харесват като главен прокурор, значи нещо не е наред. Тоест, един кръг от хора, които не спазват закона, няма да харесват конкретния прокурор и главния прокурор. Това е нормално, не мислите ли?”, попита Гешев.

На допълнение от журналист, че не е нормално и толкова много хора да имат страх от прокуратурата, той каза: „Е, вижте аз не съм ги броил. Вие броили ли сте ги?”.

Президентът няма срок, в който да подпише указа за назначаването на Иван Гешев.