Общини и граждани, кандидатствали за саниране, са притеснени, че безплатната програма е замразена.

От Регионалното министерство твърдят, че изпълнението на Програмата за енергийна ефективност не е спряна. 2022 са сградите, за които има сключени договори. Повече от половина са обновени.

Когато всички одобрени сгради бъдат завършени, ще се направи анализ и ако има свободен ресурс, приемането на документи ще бъде подновено.

Благоевград беше обявен за първенец по санирането още преди две години. Досега там са изцяло санирани са 112 сгради. 135 пък чакат свободен финансов ресурс.

Кметът на Кюстендил също е получил указания да не бъдат приемани нови заявления.

„Получихме уведомление официално от министъра на регионалното развитие, че до 2 милиарда лева трябва да бъдат разпределени, в момента първият милиард е изхарчен, очаква се да приключи първият етап с останалата част от финансирането, остатъкът, вероятно повече от 800 милиона, когато бъдат разпределени, тогава можем да приемем отново заявления”, обясни кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Живеещите в 100 блока очакват подписването на договори.

От общината обясняват, че поне половината от тези 100 блока отговарят на условията и щом бъде даден зелен светофар, ще имат нови фасади.

Стопирането на програмата не е за първи път. В края на миналата година сключването на нови договори беше преустановено от министъра в оставка, заради достигане на лимита от един милиард похарчени средства.