Засилен е миграционният натиск към България, а най-натоварени остават границите ни с Турция и Гърция, съобщи зам.-директорът на „Гранична полиция“ Светослав Манолов на брифинг на МВР.

„От началото на годината до 15 ноември са регистрирани 46 097 граждани на трети страни при опит да влязат незаконно в страната. 44 661 лица самостоятелно са се завърнали на съседна територия“, каза Манолов.

Българските гранични власти са задържали на вход 1241 души, което е увеличение с около два пъти спрямо предходната година. Най-натоварена остава българо-турската граница, която съставлява 73% от общия миграционен натиск.

Там са регистрирани 33 475 граждани на трети страни да преминат през границата, което е четири пъти повече от 2020 г. Задържани са 9004 граждани на трети страни при опит да преминат на тази граница.

„Българо-гръцката граница се очертава като алтернативен маршрут за мигрантите. Там са задържани 295 души, което е два пъти повече от 2020 г. Миграционният натиск на българо-гръцката граница е 12 580 и заема дял от 27%“, съобщи Манолов.

„Мерките за противодействие на този натиск е продължаване на целогодишната специализирана полицейска операция. Командировани са 277 служители от други структури в „Гранична полиция“. В началото на годината са образувани 162 досъдебни производства за каналджийска дейност. Към наказателна отговорност са привлечени 174 лица. С 57% имаме увеличение на образуваните производствата и 61% на лицата, привлечени по тях“, заяви още Манолов.

Оградата на българо-турската граница е била унищожена в района на област Хасково, но към момента тя се възстановява.

„Този месец имаше съвместна операция между ДАНС и МВР, като на 10 ноември около 23 часа в община Тополовград е задържано лице, което е установено, че е белгийски гражданин, за който има издадена ЕЗА за терористична дейност от Белгия. Всичко приключи успешно“, каза още той.