Ураганен вятър, градушка и порой в Новозагорско тази вечер. Нанесени са сериозни материални щети – счупени прозорци на сгради и автомобили, отнесени покриви, паднали дървета и наводнени улици.

„Ситуация е наистина тежка – градът беше ударен от 25-минутна градушка. Имаше парчета лед с големината на яйце. Цялата растителност на територията на града е унищожена. Листата на дърветата са по земята. Това доведе до запушване на шахтите“, каза за bTV Галя Захариева, кмет на Нова Загора.

От думите ѝ стана ясно, че за няколко часа улиците са били трудно проходими. Това е довело до спешното свикване на всички институции.

„Три екипа работят по отводняването, други три – по възстановяването на скъсаните електропроводи, а четири пожарни се опитват да помогнат на хората в най-критичните точки“, каза още тя.

Снимка: bTV

Галя Захариева съобщи още, че от Спешна помощ са я информирали, че няма пострадали хора. Дървета и клони са паднали върху автомобили, но хората в тях не са пострадали. Пожарната е извадила двама души от наводнена кола.

Гръмотевична буря с градушка удари Ботевград и околните населени места. В продължение на около 15 минути в района са се изсипали ледени късове с големина на орех, а на отделни места и колкото яйце.

Стихията изкорени дървета, събори клони, изпочупи стъкла на автомобили, изпотрошени прозорци на сгради и нанесе щети по покриви.

Засегната е също и електропреносната мрежа.

Няма данни за пострадали хора, но са постъпили сигнали за ранени птици. Един от тях е за щъркел, свален с помощта на вишка и откаран за лечение във ветеринарна клиника в тежко състояние с наранена глава.

Пострадали са и селскостопански насаждения. Веднага след бедствието са сформирани общински екипи за разчистване на улици и тротоари.   

Снимка: bTV

Временно е спряно и движението по пътя между Мездра и Ботевград в района на Новачене. Заради силната буря са паднали камъни на платното. Минава се по обходен маршрут.

Силна буря с градушка и в Рибарица. За минути улиците там се превърнаха в реки. По информация на кмета има щети и по къщите, и по колите на хората.